raskaus aamiainen

Terveellinen aamiainen raskauden aikana – mitä syödä?

Raskaus asettaa monenlaisia vaatimuksia ruokavaliolle. Miltä näyttää terveellinen aamiainen raskauden aikana? Tässä artikkelissa Jutta Lecklin kertoo parhaat vinkkinsä.

Raskauden aikana hyvän ravinnon merkitys korostuu

Hyvä ravitsemus ja syömisieni huomioiminen antoivat minulle mm. energiaa mennä ja opettaa joogatuntejani ja pysyä aktiivisena melkein ensimmäisen raskauteni loppuun saakka, ohjasin silloin tuntejani vielä kahdeksannella raskauskuukaudella. Toinen raskauteni on ollut kaksosraskaus, ja taas on korostunut ravitsemuksen merkitys omaa ja vauvojen hyvinvointia ajatellen, vaikka nyt liikkumiseeni on tullut selvistä syistä rajoituksia jo paljon aikaisemmin raskauden edetessä ja mahan kasvaessa huimaa vauhtia.  Jokainen päivä alkaa aamiaisella, joten on tärkeää aloittaa päivän syömiset mahdollisimman hyvin. Tässä kirjoituksessani jaan vinkkejä ja reseptejä terveelliseksi aamiaiseksi.

Raskausajan pahoinvoinnin vaikutus

Tietenkin, jos sinulla on pahoinvointia – minulla oli molempien raskauksien alussa ja molemmilla kerroilla juuri silloin matkustin Etelä-Intiassa – siinä tapauksessa on vain tärkeää yrittää pystyä syömään jotain ja pysymään hyvin nesteytettynä. Minulle suolakeksit ja hedelmämehun juominen heti herättyäni sängyssä nautittuina toimivat parhaiten pahoinvointiin, aamiaiseksi murot maidon kanssa tuntuivat hyvältä sängystä nousemisen jälkeen. Onkin tärkeää seurata oman intuitiotasi siitä, mikä tuntuu hyvältä juuri sinulle pahoinvoinnin hetkellä. Joskus se on merkki siitä, että täytyy vain levätä enemmän ja rentoutua. Kaksosraskauteni alussa pahoinvointini oli niin voimakasta, että hain siihen apua myös akupunktiosta ja kohdallani se toimi todella hyvin, jo kolmannen hoitokerran jälkeen oloni parani merkittävästi. Teen aiheesta ihan oman blogipostauksensa, akupunktio oli todella iso positiivinen asia omassa alkuraskaudessani.

Terveellinen aamiainen raskausaikana

Alla on joitain terveellisiä esimerkkejä aamiaisesta, jotka tuntuivat hyviltä raskausaikana, ja nämä aamiaiset ovat toimineet minulle hyvin myös synnytyksen jälkeen imetysajan aamiaisina.

raskaus aamiainen
raskaus aamiainen

Raskaus- ja imetysaikana on hyvä syödä runsaasti erivärisiä hedelmiä ja vihanneksia, jotta saadaan monenlaisia fytoravinteita, jotka auttavat mm. estämään sairauksia ja pitävät kehon toimintakykyä yllä. Molempien raskauksieni aikana olen ottanut Ladyvita Mama monivitamiini-kivennäisainevalmistetta, joka sisälsi myös kalsiumia. Huomasin, että monissa raskausajan monivitamiinituotemerkeissä ei ollut kalsiumia mukana. Otin niitä myös imetysaikana koska on hyvä jatkaa kehon vitamiini- ja mineraalivarantojen lisäämistä myös vauvaa imettäessä. Otin myös joitain ylimääräisiä rauta-, magnesium-C- ja B- vitamiineja, maitohappobakteereja sisältäviä lisäravinteita sekä Omega-3-kalaöljyä molempien raskauksieni aikana. Huomasin että esikoiseni ei kärsinyt erityisemmin vatsavaivoista, ja luulen sen johtuvan ainakin osittain siitä, että jatkoin laadukkaiden maitohappobakteerien ottamista myös imetysaikana. Laadukas Omega-3-kalaöljy auttaa estämään vauvan allergioita ja tukee myös vauvan aivojen kehitystä ja hyvää näkökykyä. Otan Omega-3-kalaöljyä päivittäin. Kannattaa kuitenkin lopettaa kalaöljyn käyttö joitain kuukausia ennen laskettua aikaa (voit tarkistaa neuvolasta tarkemmin) sillä Omega-3-valmisteita ei suositella nautittavaksi ennen leikkausta johtuen sen vaikutuksista veren hyytymiseen eli toisin sanoen verenvuotoriski leikkauksissa kasvaa.

Yllä olevan kuvan pullossa on pakurijuomaa, joka on yksi upeista kotimaisista superruoistamme immuunijärjestelmän tukemiseksi. Pakuriteetä voi nauttia myös raskausaikana, ja otinkin sitä satunnaisesti mutta en päivittäin molempien raskauksieni aikana.

Vihersmoothie on mielestäni erinomainen aamiainen, koska raskausaikana on tärkeää saada ruokavaliosta runsaasti folaattia. Tummanvihreät lehtivihannekset, kuten lehtikaali ja pinaatti, tekevät tempun. Lisäsin smoothieeni myös välillä nokkosia (toinen erinomainen kotimainen superfood) pakastimestani yhden kourallisen saatuani tietää, että tarvitsin ylimääräistä rautaa. Mitään viherjauheita ei kuitenkaan suositella käytettäväksi raskausaikana. Perusresepti, jota käytin, sisälsi:

 

1 banaani,

1 kuorittu omena (mielellään luomu),

1 kuorittu päärynä (mielellään luomu)

2 kourallista lehtikaalia tai pinaattia,

1/2 puristettua sitruunaa ja raikasta vettä

 

Toisinaan lisäsin smoothieen myös 1 avokadon tai 1 rkl neitsytkookosöljyä. Niissä molemmissa on paljon hyviä rasvoja. Imettäessä lisäsin joskus yhden rkl korkealaatuista viherjauhetta osaksi vihersmoothieitani.

raskaus aamiainen

Kuiturikas ruisleipä on myös yksi suosikkiaamiaisistani. Tykkään käyttää leivän päällä luomuvoita, juustoa, salaattia, baby-tomaatteja, kurkkua ja paprikaa. Kuppi kahvia maidolla ja herkutteluun hiukan mansikoita ja tummaa suklaata. Minusta on ihan ok juoda päivittäin kupillinen kahvia, jos se tuntuu hyvältä. Pahoinvoinnin aikana ja alkuraskaudesta en tosin voinut kummankaan raskauden aikana kuvitellakaan juovani yhtään kahvia moneen viikkoon. Mielestäni on myös tärkeää sallia itselle jotain herkkuja esim. tummaa suklaata tai raakasuklaata pysyäksesi onnellisena raskausajan, koska oma mieliala vaikuttaa suoraan myös vauvan mielialaan ja siihen minkälaisessa energiassa hän kehossamme oleilee ja kehittyy.

raskaus aamiainen

On tärkeää saada riittävästi proteiinia raskauden ja imetyksen aikana. Munakas aamiaisesta- tai lounaasta myös kasvissyöjät saavat hyvin korkealaatuista proteiinia. Sitrushedelmät ja appelsiinimehu ovat puolestaan hyviä C-vitamiinin lähteitä.

raskaus aamiainen
Kaurapuuro marjojen, pähkinöiden ja jogurtin kera on erinomainen aamiainen, joka pitää myös

näläntunteen poissa mukavan aikaa. Kaura sisältää monia erittäin tärkeitä ravintoaineita, joita tarvitaan raskausaikana. Jogurtti tai maito puuron kanssa auttaa pitämään kalsiumtason korkealla. Tykkään lisätä täysmaitoa, luomuvoita, mustikoita ja puolukoita kaurapuurooni saadakseni samalla myös terveellisiä rasvoja ja vitamiineja.

raskaus aamiainen

Hedelmien ja vihannesten mehustaminen on nopea ja hauska tapa lisätä niiden saantia helposti. Punajuurissa on paljon rautaa ja yksi suosikkimehuni koostuu seuraavista aineksista:

 

1 omena

1 porkkana

1 punajuuri

 

Sekoita kaikki mehustimessa ja nauti saman tien, saat lasillisen hyvää energiaa näin helposti 🙂 

Toivottavasti nämä vinkit ovat hyödyllisiä sinulle ja niistä löytyy jotain mitä haluat kokeilla tai lisätä omaan raskaus – tai imetysajan aamiaiseesi. Mikä on oma raskausajan suosikkiaamiaisesi?

Toivotan sinulle kaunista viikkoa!

Xxx Jutta

Jutta Lecklin

Äiti ja joogaohjaaja Jutta Lecklin ohjaa äitiysjoogan verkkovalmennuksia YogaMama.TV:ssä. Jutta on valmistunut joogan opettajaksi (RYT200) Intiassa, Sivananda Yoga Vedanta Forest Academystä. Hänellä on laaja-alainen kokemus eri joogatyylien, kuten hathan, sivanandan, bikyasan, powerjoogan ja yinin ohjaamisesta.

Jaa tämä artikkeli

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email