äitiysjooga

Raskausjoogan ja äitiysjoogan monet hyödyt

Mitä on raskausjooga? Entä äitiysjooga? Tässä kirjoituksessa äitiysjoogan ohjaaja Jutta Lecklin kertoo, miten sekä äiti että vauva hyötyvät joogasta raskauden aikana ja synnytyksestä palautumisessa.

Mitä äitiysjooga ja raskausjooga ovat?

Sana ”yoga” on sanskritin kieltä ja tarkoittaa yhteyttä. Joogaharjoituksen aikana keho, mieli ja hengitys liittyvät toisiinsa. Jooga onkin erittäin kokonaisvaltainen menetelmä, joka sopii jokaiselle omasta hyvinvoinnistaan sekä henkisestä kasvustaan kiinnostuneelle. Raskausjoogassa huomioidaan erityisesti raskauden erityistarpeet ja äitiysjoogalla voidaan tukea myös synnytyksestä palautumista.

Mitä hyötyä on äitiysjoogasta ja raskausjoogasta?

Joogasta on paljon hyötyä sinulle ja lapsellesi. Raskausjooga voi auttaa vähentämään mm. selän ja lantion kipuja, vahvistamaan lantionpohjan lihaksia ja kehon tasapainoa.

Raskausjooga myös auttaa odottavaa äitiä rentoutumaan, jolloin stressihormonit eivät pääse häiritsemään sikiön kehitystä. Raskausjoogan sanotaan vaikuttavan sikiöön niin, että se tehostaa istukan verenkiertoa ja näin parantaa sikiön hapen- ja ravinnonsaantia.

On todella tärkeää oppia hengittämään syvään sekä osata keinoja, jotka auttavat rentoutumaan supistusten välissä. Erilaiset hengitystekniikat, sekä syvähengitys, joita joogatessa opitaan auttavat työskenneltäessä kivun kanssa sekä säästämään voimia synnytyksessä. Lisäksi voi opetella tunnistamaan ja hallitsemaan lantionpohjan lihaksistoa joogan avulla. Toisista jooga-asanoista eli asennoista on myös hyötyä synnytyksen aikana.

Yhdysvaltalais-intialaisen tutkimuksen mukaan joogan harjoittaminen raskausaikana mm. lisää lapsen syntymäpainoa, ehkäisee ennenaikaista synnytystä ja myös vähentää komplikaatioita. Joogaa harjoittaneille syntyi tutkimuksen mukaan enemmän normaalipainoisia vauvoja. Joogaa harjoittaneilla äideillä oli myös muita harvemmin kohonnut verenpaine. Raskausjoogassa päästäänkin vaikuttamaan äidin lisäksi positiivisesti myös lapsen terveyteen ja hyvinvointiin.

raskausjooga
äitiysjooga
äitiysjooga

Milloin raskausjooga kannattaa aloittaa?

Raskausjoogan voi aloittaa, vaikka ei olisikaan harjoittanut joogaa ennen raskaaksi tulemista. Raskausjoogan voi aloittaa heti kun on saanut tietää raskaudesta. Kannattaa todella tunnustella omaa oloaan raskauden ensimmäisellä kolmanneksella ja jos väsynyt olo ja raskauspahoinvointi yllättää, kannattaa joogan harjoittaminen siirtää raskauden toiselle ja viimeiselle kolmannekselle. Jos lääkäri on jostain syystä kieltänyt liikunnan kohdallasi raskauden aikana, on tuota kehotusta aina tietenkin noudatettava.

Muista kuunnella omaa kehoa

Sanotaan, että raskauden aikana nainen on intuitiivisimmillaan ja tuota intuition ääntä kannattaakin kuunnella myös oman joogaharjoituksen kanssa, eli jos jokin joogaliike tai asento ei tunnu hyvältä, niin sitä ei missään nimessä kannata tehdä. Jos väsyttää niin harjoittelun sijasta kannattaa levätä.

Tässä suorittavassa elämänrytmissä ei välttämättä tule aina huomanneeksi, että kannattaisikin levätä. Neuvolassa minulle kerrottiin useaan otteeseen, miten hyvä asia raskausjoogan harjoittaminen on tulevaa synnytystä ajatellen.

Jokainen joogan harrastaja ja harjoittaja työskentelee joogatessaan aina omista lähtökohdistaan käsin. Mielestäni raskauden aikaisessa joogaharjoituksessa onkin hyvä olla kokeneen joogan opettajan ohjauksessa sekä lisäksi tehdä harjoitus aina omien voimavarojen ja tuntemusten mukaisesti.

Joogasta voi saada ihanan yhteisen harrastuksen oman lapsen kanssa syntymän jälkeen. Olen ohjannut paljon äiti-vauva, sekä taapero-vanhempi joogatunteja, joista useissa myös nyt 2-vuotias tyttäreni on ollut mukana.

Jutta Lecklin

Äiti ja joogaohjaaja Jutta Lecklin ohjaa äitiysjoogan verkkovalmennuksia YogaMama.TV:ssä. Jutta on valmistunut joogan opettajaksi (RYT200) Intiassa, Sivananda Yoga Vedanta Forest Academystä. Hänellä on laaja-alainen kokemus eri joogatyylien, kuten hathan, sivanandan, bikyasan, powerjoogan ja yinin ohjaamisesta.

Jaa tämä artikkeli

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email