raskausjoogaa

Miten minä sain apua raskausjoogasta

Tässä kirjoituksessa raskausjoogaa ohjaava Jutta Lecklin kertoo omasta raskaudestaan ja siitä, miten hän hyötyi joogaharjoituksesta.

Alkuraskauden pahoinvointi yllätti joogamatkalla Intiaan

Ennen raskaaksi tulemista sekä aivan alkuraskauden aikana ohjasin mm. Core-joogaa, joka olikin ollut oikein hyödyllistä, sillä olin tehnyt juuri alkuraskauteen sopivaa harjoitusta, joka vahvisti mm. keskivartalon sekä lantionpohjan lihaksistoa.

Lähdin melko pian saatuani tietää olevani raskaana Intiaan tarkoituksenani joogata matkan ajan päivittäin, mutta kuumuus, mausteinen ruoka ja raskauspahoinvointi pääsivät yllättämään minut pahemman kerran. Olinkin todella uupunut ja voimani olivat vähissä, pelkkä rappusten nouseminen otti koville ja verenpaineeni oli hyvin matala. Selvisin viisi viikkoa pahoinvointia ja kuumuutta, mutta jooga jäi vähemmälle. Raskauspahoinvointiin sekä matkapahoinvointiin Intian mutkaisilla teillä minua auttoi Sea-Band Mama rannekkeet, jotka lisäävät painetta P6-akupisteeseen nk.neiguan-pisteeseen molemmissa ranteissa. Ostin rannekkeet apteekista. Akupainanta ja akupunktio ovat lääkkeettömiä ja turvallisia hoitomuotoja, joiden toimintamekanismia ei täysin tunneta. Akupunktion on todettu aiheuttavan solutasolla välittäjäaineiden vapautumista verenkiertoon, mikä osittain selittää esimerkiksi kivun lievittymistä akupunktion avulla. Toistaiseksi ei kuitenkaan ole pystytty selvittämään, miksi tiettyihin kohtiin, nk. akupisteisiin, annettu akupunktio tai akupainanta tehoaa paremmin kuin muualle annettuna. Lisäksi B6 vitamiinia sisältäneet poretabletit kohensivat oloani välittömästi, kun pahoinvointi pääsi välillä rannekkeista huolimatta yllättämään.

Raskaus pakotti pysähtymään ja kääntymään sisäänpäin

Olen yleensä hyvin energinen ja vauhdikas, mutta onneksi raskaus pakotti minut pysähtymään ja kääntymään sisäänpäin. Aktiivisen asana harjoittelun sijasta päädyinkin opiskelemaan Patanjalin sutria ja vietin viikon hiljaisuuden retriitissä meditoiden päivittäin tuntikausia, lisäksi nukuin pitkiä päiväunia auringon porottaessa kuumimmillaan Intian taivaalta. Kehoni meni todella pahasti jumiin tuon pahoinvointikauden aikana, koska en pystynyt tekemään normaalia joogaharjoitustani ja lisäksi istuin tuntikausia meditaatiossa tai erilaisissa kulkuvälineissä matkaten. Uskon kuitenkin, että syvällisestä meditaatiosta ja hiljaisuuden retriitistä oli valtavasti hyötyä tuossa kohtaa raskautta sekä minulle itselleni että vauvalle, tuntui että välillemme kasvoi tuona aikana todella voimakas yhteys. Lisäksi tuo pysähtyminen toi stressitasoni alas, ja sitä kautta vauvani hyötyi, kun rauhoitin tahtia. Loppuraskaudesta heräilin usein aamuyöstä juomaan lasin appelsiinimehua koska lapsi oli niin rauhallisesti paikoillaan yöt, että ihmettelin jo miksi mitään liikettä ei ollut ollut tuntikausiin havaittavissa.

jooga raskaana
Joogatunnilla Intiassa, Keralassa raskauteni alkuvaiheessa
seaband raskauspahoinvointi
Sea-Band Mama -rannekkeet auttoivat pahoinvointiin

Sain raskausjoogasta monenlaisia hyötyjä

Suomeen palattuani alkoi pahoinvointikin kohdallani n. 11 raskausviikolla pikkuhiljaa olla ohitse ja olikin juuri sopiva hetki minulle palata takaisin töihin opettamaan joogaa. Oloni alkoi muuttua todella energiseksi ja sain ihanan, hyvältä tuntuvan keskiraskauden. Tässä vaiheessa kohdallani aloin todella tuntea joogan hyödyt raskauden aikana mm. aineenvaihdunta ja ruoansulatus toimivat ihanteellisesti joogaharjoituksen ansiosta, nukuin yöt sikeästi ja raskauden edetessä myös ajoittain vaivanneet alaselän kivut hellittivät joogan jälkeen. Jatkoin myös meditaatioharjoituksiani ja koin syvää yhteyden tunnetta vauvani kanssa etenkin meditaatiohetkieni aikana.

Raskausjoogasta oli hyötyä myös tasapainolleni ja ryhdilleni etenkin siinä vaiheessa, kun vatsa alkoi olla jo isompi. Hankin kolmannella trimesterillä myös raskausajan tukivyön, joka tuki ihanasti lantion ja alaselän aluetta, sekä auttoi hyvän asennon ja ryhdin ylläpitämistä. Tukivyön ansiosta minun oli helpompaa kävellä ja joogata myös ihan loppuraskauden aikanakin. Itselle parhaiten sopivasta tukivyö mallista kannattaa kysellä apteekista, kauppiailta tai neuvolasta vinkkejä. 

raskausjoogaa
Loppuraskaudesta joogasin yhä päivittäin.
jutta lecklin raskausjooga
Puu-asana maadoitti ja teki hyvää ryhdille myös loppuraskaudesta.

Jooga tukee vanhemmuutta myös raskauden jälkeen

Uskon, että saan joogasta myös sisäistä voimaa olla voimakkaammin läsnä jokaisessa hetkessä. Joogan ja hengitysharjoitusten avulla voi pitää kehon ja mielen tasapainossa esim. voit oppia valitsemaan miten suhtautua erilaisiin tilanteisiin vaiko reagoida ollenkaan. Vanhemmuudessa joogan avulla saavutettu selkeä ja tietoinen mieli, sekä terve, voimakas ja hyvältä tuntuva oma keho ovat korvaamattomia voimavaroja, joista ammentaa mm. väsymyksen ja epävarmuuden hetkinä.

Tyttäreni on ollut minulla usein mukana, kun olen ohjannut äiti-vauva-joogaa. Lisäksi hän on ollut mukana ohjaamillani taapero-vanhempi-joogakursseilla ja onkin ollut todella ihanaa huomata, miten 2-vuotias tyttäreni innostuu spontaanisti menemään jooga-asanoihin, haluaa tehdä syvähengitystä tai istuu risti-istunnassa silmät kiinni ”meditoimassa” pienen hetken.  Joogan avulla on mahdollista luoda ihana yhteys oman lapsen kanssa samalla kun voi nauttia yhdessä lapsen kanssa hyvästä olosta, jota joogasta saa.,

Jutta Lecklin

Äiti ja joogaohjaaja Jutta Lecklin ohjaa äitiysjoogan verkkovalmennuksia YogaMama.TV:ssä. Jutta on valmistunut joogan opettajaksi (RYT200) Intiassa, Sivananda Yoga Vedanta Forest Academystä. Hänellä on laaja-alainen kokemus eri joogatyylien, kuten hathan, sivanandan, bikyasan, powerjoogan ja yinin ohjaamisesta.

Jaa tämä artikkeli

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email